Milloin terveysliikunta on vaikuttavaa?
- XYliikunta
- Nov 20, 2017
- 2 min read
Usein liikkujat ihmettelevät sitä, milloin liikunta on vaikuttavaa? Vaikuttavuudella tarkoitan tässä sitä tilannetta, jossa liikunnalle asetetut tietyt vaatimukset täyttyvät ja liikunnasta saadaan siltä odotetut hyödyt irti. Mitä nämä vaatimukset sitten ovat?
1. Fysiologinen ylikuormitus ja kynnys
Jotta liikunta olisi vaikuttavaa, täytyy sen kuormittaa sitä suorittavaa elimistöä tavanomaista enemmän. Ei siis riitä että kävelemme, myös kävelyn tulisi olla riittävän kuormittavaa, jotta siitä saataisiin hyöty irti. Aina ei aikaisempaa suurempikaan kuormitus auta, ellei se ylitä liikuntaelimistölle asetettuja kynnysvaatimuksia. Kynnystasot ovat luonnollisesti matalampia vasta-alkajalla kuin paljon liikkuneella. Liikunnan kuormittavuuden tulisi siis olla niin kuormittavaa, että se ylittää riittävästi sinun henkilökohtaisen kehityskynnyksesi. Palaamme kyllä myöhemmissä postauksissa näihin kuormitustasoihin.
2. Progressiivisuus ja rajahyöty
Optimaalisessa tilanteessa liikunta etenee jatkuvasti sopivassa ylämäessä. Tällä tarkoitan sitä, että kun kunto liikunnan myötä kohoaa, myös liikunnan rasittavuus kohoaa samaan tahtiin, jotta ykköskohdan ylikuormittuminen ja kynnysvaatimus toteutuisivat jatkuvasti.
Tulee kuitenkin muistaa, että kukaan ei voi valitettavasti kehittyä loputtomiin. Mitä lähemmäksi tätä maksimaalista huippuamme pääsemme, sitä suurempia kuormituksia tarvitsemme kehittyäksemme. Tämä ei kuitenkaan yleensä muodostu ongelmaksi, varsinkaan terveysliikunnassa.
3. Spesifisyys
Sivistyssana spesifisyys tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että liikunnan vaikutukset kohdistuvat vain siihen osaan elimistöä, jota se rasittaa. Kärjistäen voisi sanoa, että juokseminen ei kasvata hauista. Rasituksen tulee siis kohdistua siihen terveyskunnon osa-alueeseen, jota haluamme kehittää.
4. Palautuvuus
Valitettavasti mikään ei ole ikuista. Mikäli lopetamme liikkumisen, myös kovalla työllä saavuttamamme kehitys hiipuu pikkuhiljaa pois. Tämän takia myös terveysliikunnan tulisi olla jatkuvaa, jotta vaikutukset pysyvät. Miksi heittää kerran tehty kova työ hukkaan?
5. Yksilöllisyys
Viimeisenä, mutta missään nimessä ei vähäisimpänä: jokainen meistä on yksilö ja jokaiseen liikunta vaikuttaa hieman eri tavalla ja eri tahtiin. Älä siis vertaa omaa kehittymistäsi tai suoriutumistasi naapuriisi ja työkaveriisi. Jos ei muu auta: palaa tämän postauksen ykköskohtaan ja muista että liikunnan tulee olla fysiologisesti ylikuormittavaa SINULLE, ei kenellekkään muulle!!!
Recent Posts
See AllKuinka paljon terveysliikuntaa tulisi sitten harjoittaa, jotta siitä olisi hyötyä? Tukeudun tässä kirjoituksessa UKK-instituutin...
Tänä päivänä on hyvinkin tyyppillistä, että suurin osa päivästä kuluu paikoillaan istuen. Työt ovat muuttuneet suurelta osin...
Tervehdys, Ajattelin että tämä olisi hyvä tapa aloittaa blogi. Olet jotain kautta eksynyt lukemaan tätä postausta, olen siitä hyvin...